{ LIFESTYLE }
14 Sep 2018
陳嘉容首度擔任形象總監 採取嚴厲態度教亞姐行catwalk

下個月將會舉行個亞洲小姐香港區決賽,大會日前安排10位候選佳麗進行儀態、舞蹈、談吐、化妝等一連串密集式訓練,日前一眾佳麗着上4吋高踭鞋,跟名模兼亞姐形象總監陳嘉容(Eunis)學習儀態及台上Catwalk技巧,期間Eunis要求佳麗逐一望鏡示範Catwalk動作,稍有差池即遭「面斥不雅」兼要重做,訓練相當嚴謹。

 



首次擔任大型選美形象總監嘅Eunis直言首晤佳麗,第一件事就要她們學習「挺胸收腹」,「只要挺胸收腹,整個體態會變得修長,5呎6都變5呎7。」陳嘉容指一眾佳麗沒有Catwalk經驗,希望令她們更專注學習,於是採取嚴厲態度。亦令她回想成為模特兒之前,「以前老師仲惡,我細個學Catwalk時成日都被鬧,因為被鬧會更驚,所以表現就更差,不過我知道佢係為我好,之後我真係好努力練習,就算喺屋企做家務、任何時候都着高踭鞋行來行去,克服對高踭鞋嘅恐懼,慢慢成功咗,點行點擺甫士都唔驚。」

 

 問到1.73米、身型最高的2號梁雪瑤(Sheryl)對行Catwalk可有感到困難?Sheryl直認不諱:「好難呀!因為我本身高,好少着高踭鞋,平時多數着平底鞋,而家要着高踭鞋,需要時間去習慣,唯有着多啲、行多啲,不過上一堂我着4吋高鞋行,真係handle唔到,今日減2吋,由少少踭開始。」


Text:Alina Wan

News
Feature
Blog
02 Sep 2018
Load more
 
NOTIFICATION